Acest celebru citat al marelui poet german, publicat în renumitul poem „FAUST”, se înscrie perfect în motivul inițierii seminarului „Implicarea activă a comitetelor sindicale din Reprezentanța Agroindsind m.Chișinău în implementarea Rezoluției Congresului VIII al FNSAA – anii 2024/25”. Mai mult ca atât acest MOTO a determinat dispoziția adevărat sindicalistă a participanților pe tot parcursul seminarului.
În aceast sens este important să menționăm chiar de la început, una din principalele concluzii a Președinților și vicepreședinților unor sindicate din Reprezentanța Chișinău Agroindsind, participante la seminar – Doar acel Sindicat/Membru de Sindicat își merită Dreptatea și Munca Decentă – care zilnic le cucerește ne’ncetat!”
A doua concluzie a participanților la seminar, constă în fapul că Reprezentanța Chișinău FNSAA, trebuie în modul cel mai accelerat, să devină în sfârșit – Un tot întreg – Adevărata Echipă Sindicalistă, capabilă să asigure fiecărui Sindicat-membru – Orientarea, Ghidarea, Suportul Metodic, Susținerea necesară în realizarea propriului parcurs „Spre un sindicat combativ, modern si consolidat”.
A treia concluzie este că grupul Sindical Agroindsind m.Chișinău, împreună cu Aparatul Central al FNSAA și încă câteva sindicate din teritoriul adeacent, afiliate la Reprezentanța dată – trebuie să formeze Rețeaua/Platforma de comunicare, colaborare, cooperare sindicalistă exemplară și să devină locomotiva trenului Resetării, Modernizării, Reformării Federației Agroindsind.
Aceste Concluzii/Rezumat se referă la schimbul de practici bune efectuat pe marginea împlementării de către fiecare Comitet Sindical în 2024 a Direcțiilor Prioritare de Activitate a FNSAA 2024, ce țin de performanțele atinse și probleme cu care se confruntă.
La subiectul Rezultatelor anului sindical 2024, se pot evidenția expunerile referitor la realizări cum ar fi:
– Implicarea întregului Efectiv sindical la înaintarea propunerilor pentru textul CCM;
– Sporul la salariu
– Adăugarea zilelor la concediul anual
– Organizarea activităților cu caracter cultural;
– Procurarea biletelor pentru întremarea sănătății și acordarea ajutorului material (unele prin cooperare cu angajatorul);
– Sunt și exemple de recrutare de noi membri de sindicat, etc
Referitor la Problemele cu care se confruntă Liderul și Comitetul Sindical, printre cele mai frecvent expuse se enumără:
– 1. Dominarea Angajatorului în comunicarea cu Liderul/Comitetul Sindical, Refuzul categoric de a accepta unele revendicări relevante ale Sindicatului, etc.
– 2. Lipsa/nefuncționarea Comisiei pentru Dialog Social Sindicat-Angajator.
– 3. Examinarea/Semnarea CCM – în lipsa negocierilor colective ca atare, etc.
- Insuficiența cunoștințelor sindicale pe diferite domenii de activitate.
- Absoluta majoritate a membrilor de sindicat privesc sindicatul ca furnizor de cadouri, foi de odihnă, ajutor material;
- În unele sindicate crește Pericolul Exodului sindical, etc.
Cu toate că caracterul expunerilor referitor la rezultatele activității sindicale pentru 2024 a fost unul destul de reușit, totuși suntem nevoiți să menționăm că REFERINȚE la Rolul Reprezentanței Chișinău în activitatea Comitetelor Sindicale – aproape că NU s-au făcut! Nu s-a simțit că sindicatele participante la activitate se consideră parte a Reprezentantei ca în familia lor sindicală. Acest lucru a fost corectat la procedura de chestionare a participanților cu referire la Reprezentanța Chisinău 2025. Aceasta este reflectat în Concluzia despre seminar expusă anterior.
Un alt „MINUS” al discuțiilor este că tematica Implementării Rezoluției Congresului VIII al FNSAA a fost des minimalizată în expuneri. Subiectul respectiv a revenit în plină amploare și a primit rezonanța potrivită după implicarea moderatorului și la etapele de concluzii.
Spre finalul discuțiilor participanții la seminar au completat un chestionar, în care și-au exprimat sugestiile referitor la Activitatea Reprezentanței Chișinău în 2025, care țin de:
- Organizarea, pe cele mai relevante teme – Cicluri de seminare cu liderii și activul sindical, Comisia de Dialog Social, etc., atât la nivel de sindicate, cât și la nivel de Reprezentanță;
- Acordarea Ajutorului practic la: alcătuirea, negocierea și monitorizarea respectării CCM; formarea motivației apartenenței la sidicat, stoparea exodului sindical și noi recrutări; reglarea rapoartelor Liderul Sindical-Angajatorul, etc
- Stabilirea și punerea în funcție a unui mecanism de comunucare/conlucrare a Liderului Sindical-Coordonatorul Reprezentanței, care să țină în evidență planificarea celor mai importante evenimente/evaluarea situației/solicitările Comitetelor Sindicale către Centrul FNSAA, etc
Este foarte important de menționat participarea la seminar a dlui Vasile Mămăligă, Președintele FNSAA, căruia i-a revenit rolul decisiv în formarea atmosferei constructive la activitățile ce s-au produs. Unul din subiectele principale abordate de dumnealui a fost participarea Comitetelor Sindicale din Reprezentanța Chișinău la Acțiunile de protest organizate de CNSM la 13 și 19 decembrie anul curent, cu referire la mărirea salariului minium pe țară la 6000 lei începând cu 01.01.2025, majorarea cu 35% a salariului personalului didactic, științifico-didactic, științific, altor categorii și alocarea a 50 milioane de lei pentru tratamentul balneosanatorial.
Toți liderii sindicali prezenți au susținut aceste activități și au solicitat termen pentru a discuta cu Comitetele sindicale referitor la numărul de participanți.
Totodata participantii la seminar au adus multumiri si recunostinta organizatorilor activitatii, in special managerului seminarului si coodonatorului reprezentantei Chisinau.
Așa dar, concluzia finală este că Seminarul și-a atins scopul. Însă seminarul de tipul acesta constituie o activitate educațională, de formare – Nu și de implementare a celor însușite ! A servit drept declanșator al viitoarelor activități care trebuie să se producă pe teren. Acestea se sincronizează direct cu MOTOUL articolului dat – „Își merită viața, libertatea numai acela, ce zilnic și le cucerește ne’ncetat.”
Leonard Palii Șef DOEI FNSAA