La 27 iulie curent, reprezentanții centrelor sindicale național-ramurale, au avut parte de un seminar la care, în calitate de formatori, au fost Reprezentanții Federației Generale a Sindicatelor ”Familia” (FGS) din sectorul construcții civile și industriale din România.
Sesiunile de informare s-au axat pe două teme: Metode și tehnici eficiente de organizare și recrutare în sindicate și Organizarea și recrutarea în sindicate: viziuni și abordări practice.
Pentru început, trebuie să relatăm că aceste deschideri spre informare reciprocă între țările noastre despre situația în domeniul sindical, sunt importante ca experiență și pentru cunoașterea perspectivelor. Cunoscând ce facilități au obținut colegii pentru membrii lor, efortul care i-a costat, partea practică de implementare și, cel mai important, durabilitatea acestor facilități, ne face să gândim azi, poate, altfel lucrurile.
Scopul acestei activități a fost de a crea un mediu de informare și comunicare între participanți, pentru a primi asistență informațională, a face schimb de experiență, precum și a planifica unele activități și instrumente noi pentru sectorul nostru deoarece, principala preocupare a sindicatului din ramură, constă în necesitatea preîntâmpinării exodului salariaților, identificarea noilor modalități de protejare a intereselor membrilor de sindicat și recrutare.
Deci, în urma seminarului, ca tehnici clasice eficiente de recrutare, evidențiem informarea salariatului cu privire la drepturile sale conform legislației și avantajele CCM – ca instrument de bază. Pentru aceasta se pot utiliza pliantele, rețelele sociale, site-ul Federației, acoperind astfel vidul care, periodic, se crează în procesul de mediatizare a beneficiilor sindicale. Cum au menționat și formatorii: trebuie să lăsăm urme (sub formă de pliant, rețele sociale, pagina web, contact, etc.) care, la o anumită etapă, va da roade. Informația trebuie răspândită metodic și cu scop de informare, și cu scop de cointeresare a viitorului membru de sindicat.
În acest context, am evidențiat trei componente importante în organizarea și recrutarea în sindicat:
- componenta de planificare (care necesită planificare și pregătire pentru lucrul de recrutate prin identificarea organizațiilor, pregătirea materialelor informaționale și metodice, etc.)
- componenta motivațională (care trebuie să conțină un mesaj sincer, real și realizabil pentru membrul de sindicat prin CCM)
- componenta de activitate permanentă (care ține de promovarea metodică a activității sindicale în prevenirea exodului și recrutarea de noi membri).
În concluzie, putem spune că, dacă vom acționa așa, această practică poate deveni reală și trebuie doar să ne mobilizăm efortul în dobândirea beneficilor și garanțiilor pentru membrul nostru de sindicat, fără a uita că fiecare din acesta are specificul său de muncă, are situații concrete și, respectiv, are de primit soluții și răspunsuri.
Pentru a vizualiza activitatea colegilor din Romania puteți vizita site-ul:https://www.fgs.ro/
Liliana Donțu,
managerul Proiectului FNSAA„ Spre un sindicat combativ, modern, consolidat”