Un eveniment important a avut loc la începutul lunii decembrie: Comitetul Sectorial pentru formare profesionala AgroindVET a găzduit Conferința de evaluare a activității Consiliilor Raionale AgroindVET de Parteneriat social pentru Formare Profesională din ramura agroindustrială la un an de activitate.
La conferinta au participat reprezentantii Consiliilor raionale AgroindVET, coordonatorii Consiliilor de parteneriat AgroindVET in branse, oaspeti si invitati, experti si membri ai Comitetului Sectorial.
Conferința a fost deschisă de către Leonard Palii, Președintele Comitetului Sectorial pentru Formare Profesională din Ramură, care a formulat motivul, scopul și modalitățile de desfășurare a activității. Dumnealui a menționat că pilotarea ideii creării și punerea în funcționare a structurii aferente ale C.S.AgroindVET în formatul Consiliilor Raionale ale Parteneriatului Social pentru Formare Profesională este inalt apreciată de structurile patronale, sindicale, instituțiile interesate de nivel Central și regional.
A continuat Conferința, cu Raportul referitor la activitatea Consiliilor Raionale AgroindVET pe durata acestui an, dna Corina Bulat, Secretar Organizator al Comitetului, Coordonator al celor 10 Consilii Raionale create.
Tot in aceasta perioada, inclusiv cu participarea membrilor Consiliilor raionale de parteneriat AgroindVET, s-au elaborat 5 Standarde Ocupaționale:
- Agronom (calificare medie)
- Agronom
- Cultivator de legume și fructe
- Inginer-ameliorator
- Tehnician hidroameliorații
Si 6 Standarde de Calificare:
- Standardul de calificare pentru Cultivator de legume și fructe (Nivel 3 CNCRM),
- Standardul de calificare pentru Apicultor (Nivel 3 CNCRM),
- Standardul de calificare pentru Agronom (Nivel 4 CNCRM),
- Standardul de calificare pentru Tehnician Hidrotehnic (Nivel 4 CNCRM),
- Standardul de calificare pentru Horticultură (Nivel 6 CNCRM),
- Standardul de calificare pentru Inginerie și management pe ramuri (în hidroameliorații) (Nivel 6 CNCRM)
In continuare, in cadrul Conferintei reprezentantii CR AgroindVET au impartasit informatia despre ce au reusit sa realizeze in aceasta perioada, ce probleme au parvenit in activitatea lor reiesind din specificul raionului si principiul geografic, despre problemele si necesitatile invatamintuluì profesional tehnic din ramura agroindustriala, propuneri de ameliorare a situatiei, precum si planificarea pasilor urmatori in activitatea lor.
Ca un fir rosu in practic toate alocutiunile consiliilor a rasunat propunerea de conlucrarea intre toate consiliile de parteneriat social, atit rationale, cit si cele din bransa
La finele Conferinței, Moderatorul, dl Leonard Palii a menționat faptul că debutul celor 10 Consilii Raionale AgroindVET au produs multe efecte positive în sector. Unul din ele fiind crearea Parteneriatului Social AgroindVET în trei Branșe ale Ramurii.
Despre activitatea consiliilor de bransa cu un raport a venit dna Liliana Dontu, coordonatorul Comitetului sectorial al consiliilor, sustinuta de coordonatorii branselor: dnei Maria Oleinicenco – coordinator al Consiliului AgoindVET din Branșa Procesarea produselor de origine animaliera; dlui Nicolae Priscepov – coordinator al Consiliului AgroindVET din Branșa Panificartie, Cofetarie si Producerea Zaharului; dlui Corobca Vladimir – coordinator al Consiliului AgroindVET din Branșa Vitivinicola, bauturi alcoolice si bere; altor membri activi ai C.S.AgroindVET.
În concluzie la evenimentul produs, participanții s-au expus:
La un an de activitate – continuam tot cu “Dreptul” !!!
Sunt multe probleme desigur. Ne amintim ca am pornit de la zero. Dar, toti noi, prin tendinta noastra de a schimba viitorul spre bine, ne miscam inainte.
Fiecare Consiliu are planificate activitatile pentru viitor. Ne intrunim periodic, comunicam, impartasim din exprienta fiecarui, culegem ceva util din experienta colegilor, participam la activitatile organizte de colegii din diverse consilii, ne sustinem, impreuna elaboram setul de material, ghiduri de activitate, exepmple de adresari, Elaboram un mesaj comun, cu care vom merge in continuare… In timp vom ajunge sa avem o Strategie comuna de activitate si o platform comuna de comunicare.