La 4 iulie 2019, Comitetul Sectorial pentru formare profesionala AgroindVET a găzduit Conferința de evaluare a activității Consiliilor Raionale AgroindVET de Parteneriat social pentru Formare Profesională din ramura agroindustrială pentru perioada decembrie 2018 – iunie 2019. La conferinta au participat reprezentantii celor 10 Consilii raionale AgroindVET, oaspeti si invitati, experti si membri ai Comitetului Sectorial.
Conferința a fost deschisă de către Leonard Palii, Președintele Comitetului Sectorial pentru Formare Profesională din Ramură, care a formulat motivul, scopul și modalitățile de desfășurare a activității. Dumnealui a menționat că pilotarea ideii creării și punerea în funcționare a structurii aferente ale C.S. AgroindVET în formatul Consiliilor Raionale ale Parteneriatului Social pentru Formare Profesională este inalt apreciată de structurile patronale, sindicale, instituțiile interesate de nivel Central și regional.
A continuat Conferința, cu Raportul referitor la debutul Consiliilor Raionale AgroindVET pentru perioada decembrie 2018 – iunie 2019, dna Corina Bulat, Secretar Organizator al Comitetului, Coordonator al celor 10 Consilii Raionale create.
În continuare urmează fragmente din Raport, care aruncă o rază de lumină asupra esenței fenomenului Parteneriatului Social pentru Formarea Profesională din Ramura Agroalimentară.
“Incepind cu luna decembrie 2018, reiesind din necesitatea crearii la nivelul intregii tari, a unui parteneriat real, capabil sa contribuie la asigurarea pietii muncii cu forta de munca inalt calificata, Comitetul Sectorial AgroindVET, la sfirsitul anului 2018, a lansat Campania de formare a Consiliilor raionale AgroindVET. In cadrul acestei campanii s-au constituit 10 Consilii raionale (regionale) si anume: CR Soroca, Drochia, Rezina, Riscani, Ungheni, Comrat, Ceadir-Lunga, Vulcanesti, Nisporeni si Cahul.
Comitetul raional este o structură aferenta a Comitetului Sectorial AgroindVET, o platformă de comunicare și interacțiune între instituțiile din raion (UT, Patronat, ȘPT, Filiale ANOFM și Camera de Comerț și Industrie, etc), interesate în dezvoltarea Învățămîntului Profesional Tehnic ca principala sursă de asigurare a Pieții Muncii cu forță de muncă calificată.
Misiunea Consiliului Raional este Asigurarea implicării active a Pieții Muncii în Procesul AgroindVET (Învățămîntul Profesional Tehnic Inițial și Formarea Profesională Continuă a Salariaților).
In perioada decembrie 2018 – iunie 2019 CR activeaza în raport cu Comitetul Sectorial AgroindVET, alte Structuri de nivel Central, care solicită implicarea consolidată a întreprinderilor (în parteneriat cu alte instituții interesate) din cadrul raionului în funcționarea Sistemului VET prin:
* Înaintarea propunerilor, inițiativelor, demersurilor, etc… referitor la proiecte de Concepții, Politici, Programe, Acte normative, etc, care necesită a fi adoptate cu concursul Pieții Muncii;
* Delegarea Reprezentanților Întreprinderilor la activitățile organizate de către Comitetul Sectorial: – elaborarea Standardelor Ocupaționale; elaborarea și validarea Calificărilor Profesionale; – Elaborarea Curiculei, programelor de instruire;
* Alte activități menite să asigure participarea activa a reprezentaților Pieții Muncii din Teritoriu în activitățile organizate la nivel Central Ramural și Central Național.
Mecanismul implicării, de către Comitetul Sectorial, a Pieții Muncii în Procesul AgroindVET, prin intermediul Consiliilor respective, constă în următoarele:
- Remiterea pentru coordonare în Consiliile AgroindVET create – materiale informative, solicitări de activitate și Opinii, Rapoarte, etc…
- Colectarea Informațiilor din Consiliile AgroindVET și utilizarea acestora în activitatea CS AgroindVET.
- Coordonarea procesului de creare și debutare a Consiliilor și Blocului Consultativ AgroindVET
- Acordarea suportului metodic Consiliilor AgroindVET în organizarea activităților în teren
In cadrul Conferintei reprezentantii CR AgroindVET au impartasit informatia despre ce au reusit sa realizeze in aceasta perioada, ce probleme au parvenit in activitatea lor reiesind din specificul raionului si principiul geografic, despre problemele si necesitatile invatamintuluì profesional tehnic din ramura agroindustriala, propuneri de ameliorare a situatiei, precum si planificarea pasilor urmatori in activitatea lor (În perioada următoare va fi publicat un rezumat al informațiilor prezentate la Conferință).
E semnificativ faptul, că la Conferință au participat activ: dl Vasile Mămăligă, Președinte interimar al FNSAA “Agroindsind”, dna Daniela Preasca, Director Proiect DevRAM, care au apreciat la justa valoare activitatea Consiliilor Raionale AgroindVET create, s-au expus asupra chestiunilor abordate, au răspuns la întrebările participanților la Conferință.
La finele Conferinței, Moderatorul, dl Leonard Palii și-a exprimat recunoștința față de cei mai activi promotori ai ideii implementării Parteneriatului Social AgroindVET, nominalizîndu-i pe fiecare:
Plus la aceasta, Moderatorul a menționat faptul că debutul celor 10 Consilii Raionale AgroindVET au produs multe efecte positive în sector. Unul din ele fiind crearea Parteneriatului Social AgroindVET în trei Branșe ale Ramurii.
Un merit deosebit în crearea și punerea în activitate a acestora îi revine , cum a fost accentuat: dnei Corina Bulat (Coordonator General al Consiliilor Raionale AgroindVET), dnei Liliana Donțu (Coordonator General al Consiliilor AgroindVET de bransă, dnei Maria Oleinicenco – coordinator al Consiliului AgoindVET din Branșa Procesarea produselor de origine animaliera; dlui Nicolae Priscepov – coordinator al Consiliului AgroindVET din Branșa Panificartie, Cofetarie si Producerea Zaharului; dlui Corobca Vladimir – coordinator al Consiliului AgroindVET din Branșa Vitivinicola, bauturi alcoolice si bere; altor membri activi ai C.S.AgroindVET.
Ca concluzie, la evenimentul produs, participantii s-au expus:
S-a facut un pas cu “Dreptul” !!!
Sunt multe probleme desigur. Ne amintim ca am pornit de la zero. Dar, toti noi, prin tendinta noastra de a schimba viitorul spre bine, ne miscam inainte.
Fiecare Consiliu are planificate activitatile pentru viitor. Ne intrunim periodic, comunicam, impartasim din exprienta fiecarui, culegem ceva util din experienta colegilor… In timp vom ajunge sa avem o Strategie comnca de activitate si o platform comuna de comunicare !!!