Asa se activeaza in sindicatele din cadrul Uniunii Teritoriale Balti a Federatiei “Agroindsind”. Despre aceasta ne-au relatat liderii sindicali si membrii comitetelor sindicale din cadrul UT in cadrul intrunirii Mersul implementării Rezoluției Congresului VIII al FNSAA la UT Balti, care s-a desfasurat la 21 mai curent
A deschis intrunirea presedintele Federatiei dl Vasile Mamaliga prin expunerea informatiei despre activitatile produse in perioada de dupa Congresul VIII al Federatiei. Presedintele a mentionat ca strategia doar de mentinere a sindicatelor nu este eficienta. Intrebarea este pentru noi – Cum sa activam noi toti ca sa impulsionam starea de lucruri in care ne aflam la ziua de azi ?
Dna Mindora Stroescu, presedinta UT Balti, a relatat despre modul si stilul de lucru a UT cu sindicatele din cadrul ei, asistenta si grija permanenta, prezenta la intreprinderi, in mijlocul membrilor de sindicat, cu informatie, cu sfaturi, cu sustinere, etc… la fel a vorbit si despre responsabilitatea UT fata de Centrul Federatiei, inclusiv si la subiectul transferului de cotizatii.
In atmosfera de discutie libera si impartasire a experientei, liderii sindicatelor si membrii comitetelor sindicale au vorbit despre activitatea lor: s-au axat asupra modalitatilor de recrutare a membrilor de sindicat, despre lupta pentru dobindirea drepturilor, intereselor si facilitatilor pentru membrii de sindicat asa ca, in primul rind – majorarea salariilor si asigurarea conditiilor de munca; plus la aceasta – zile adaugatoare la concediile de odihna; compensari in bani sau productie, compensari pentru transport, etc…
In discutii s-au conturat multe probleme ale sindicatelor lucratorilor, atit in agricultura, cit si in industria alimentara. Pentru sindicatul de la SA „Incomlac”: presedintele dl Mihai Turcan a relatat despre: dobandirea cresterii salariului; asigurarea respectarii cerintelor tehnicii sanatatii si securitatii la locul de munca; recrutarea noilor membri si stoparea exodului prin conlucrarea activa cu sectia resurse umane a intreprinderii. Informarea si comunicarea cu sindicalistii are lor prin organizatorii sindicali la sectoarele de producere, care la rindul lor sunt instruiti de comitetul sindical. Un alt segment in vizorul sindicatului intreprinderii sunt membrii de sindicat cu vechime de munca indelungata – asa pentru fiecare 5 ani de munca – sunt facilitati adaugatoare (premiu, zi la concediu, etc…). Un accent important a fost expus de dna Aurica Dumbraveanu, membru al comitetului sindical, despre crearea atmosferei de solidaritate intre membrii de sindicat, care sunt constienti ca fiind in sindicat – sunt mai uniti si mai puternici. Unde-s multi puterea creste !!!
O alta stare de lucruri este la Sindicatul Centrului Național de Cercetare și Producere a Semințelor „Selectia”. Fiind o inteprindere stiintifica in domeniul agriculturii, salariile sunt cele mai mici, chiar mizere. In cadrul intrunirii s-a discutat despre conlucarea sindicatului cu Uniuneate Teritoriala, Centrul Federatiei pentru solutionarea problemei salarizarii in stiinta in domeniul respectiv si alte probleme ale membrlor de sindicat.
Lidera sindicatului dna Ada Tutuianu, recent realeasa in functia de presedinte de sindicat, ne-a relatat despre activitatea sindicatului „Selectia”. Desi salariile sunt foarte mici, iar posibilitatile financiare sunt extralimitate, totusi din putinul care il au, reusesc sa mentina atmosfera pozitiva in colectiv si sa dobandeasca pentru membrii de sindicat – asa facilitati ca: zile adaugatoare la concediul de odihna in dependenta de vechimea in munca si alte aspecte; asigura pentru membri – ajutor la sarbatorile nationale si unele internationale cum ar fi Ziua Internationala a Femeilor din Mediul Rural (material plasat pe site-ul Federatie www.agroindsind.md la 17.10.2023). dar mai intii de toate, cu toate problemele existente, dna Ana a accentuat climatul psihologic din colectiv, solidaritatea, unirea si fratia, etc…
Spre finalul discutiei dna Minodora Stroescu a revenit cu ideia de a cauta in comun esenta sindicatului, care il va face atractiv, in care salariatii vor avea incredere in sustinerea si ajutorul sindicatului.
In incheiere, dl presedinte Vasile Mamaliga s-a referit la Proiectul Pilot al Federatiei „Resetarea/Modernizarea/Reformarea Centrelor Sindicale reprezentate in Consiliul General al FNSAA”. A prezentat anumite explicatii, asa ca in final participantii au expus dorinta de a fi parte a echipei „Agroindsind”.
Ca si concluzie: Indiferent de starea de lucruri, de situatia financiara, ca sa reusim – trebuie sa muncim cu daruire de sine, sa luptam si sa dobandim.
Sa muncim impreuna cu daruire de sine!! Doar asa vom reusi !!!
Corina Bulat
Sef adjunct Departament Organizare, Educatie si Informatie,
al FNSAA „Agroindsind ”